Πάπας Λέων ΙΔ΄ πραγματοποίησε μια σημαντική επίσκεψη την Κυριακή 20 Ιουλίου στο Αστρονομικό Αστεροσκοπείο του Βατικανού, που βρίσκεται στις Παπικές Βίλες του Καστέλ Γκαντόλφο, με την ευκαιρία της 56ης επετείου από την άφιξη του ανθρώπου στη σελήνη.

Αφού προσευχήθηκε στον εκκλησιασμό, ο Άγιος Πατέρας κατευθύνθηκε στην επιστημονική καρδιά της Αγίας Έδρας, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις και εξέτασε προσεκτικά τα τηλεσκόπια που υποστηρίζουν την ουράνια εξερεύνηση από μια θρησκευτική οπτική γωνία εδώ και δεκαετίες. Συνοδεύτηκε από αστρονόμους και φοιτητές που συμμετείχαν στο παραδοσιακό Θερινό Σχολείο που διοργανώνεται από την Ειδική Συνέλευση του Βατικανού.

Με την επίσκεψή του θέλησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα: η πίστη δεν φοβάται την επιστήμη, την αγκαλιάζει. Με λόγια, όπως είχε ήδη απευθυνθεί στους νέους ερευνητές εβδομάδες νωρίτερα, ο Πάπας τους υπενθύμισε ότι η ενατένιση του σύμπαντος είναι επίσης μια μορφή προσευχής. «Το θαύμα που πηγάζει από το να κοιτάς τον ουρανό είναι ένας θεϊκός σπόρος. Μην σταματάτε να μοιράζεστε αυτή τη χαρά», τους είπε.

Το Αστεροσκοπείο του Βατικανού, αν και ιδρύθηκε επίσημα τον 19ο αιώνα, έχει ρίζες που χρονολογούνται από τη μεταρρύθμιση του Γρηγοριανού ημερολογίου. Με το πέρασμα των αιώνων, έχει συνδυάσει με επιτυχία την επιστημονική αυστηρότητα με μια υπερβατική προοπτική για το σύμπαν. Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, το Specola μεταφέρθηκε από το Βατικανό στο Castel Gandolfo, για να ξεφύγει από τη φωτορύπανση της Ρώμης. Αργότερα, το 1993, επεκτάθηκε με ένα σύγχρονο τηλεσκόπιο στην Αριζόνα, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση του Βατικανού στην αστρονομική έρευνα.

Φέτος, με θέμα «Εξερευνώντας το Σύμπαν με το Διαστημικό Τηλεσκόπιο James Webb», το Θερινό Σχολείο συγκέντρωσε νέους από 22 χώρες για να εμβαθύνουν στις ανακαλύψεις που έχει προσφέρει αυτό το ισχυρό όργανο στην ανθρωπότητα: μακρινούς γαλαξίες, πρωτόγονα σμήνη και σήματα που αφηγούνται την ιστορία της αρχής του χρόνου.